Bezlepková dieta

Bezlepková dieta

Bezlepková dieta je fenomén dnešní doby. Každý z vás se nejspíš už někdy setkal s pojmem bez lepku, gluten free, či znakem přeškrtnutého klasu. Ne však každý už ví, co všechno bezlepková dieta obnáší a kdo ji musí dodržovat.

 

Lepek

Tato dieta, jak už nám samotný název napovídá, je založená na úplném vyřazení lepku ze stravy. Lepek, nebo také gluten, je směs dvou bílkovin, které se vyskytují hlavně v pšenici, ječmeni, žitě a ovsu. Proto, kdo dodržuje bezlepkovou dietu, musí tyto obiloviny a výrobky z nich ze svého jídelníčku trvale odstranit. Týká se to především pšeničné mouky a výrobků z ní, jako je např. chléb, rohlíky, housky, těstoviny, omáčky, müsli, běžné cukrovinky. Lepek se může vyskytovat i potravinách, v kterých byste to určitě nečekali, jako je čokoláda, pudink, krokety, šunka, párky, jogurty, zmrzlina, nebo i pivo a jiné alkoholické nápoje.

Zcela bez problému dotyčný může konzumovat rýži, brambory, kukuřici, sóju, vejce, mléko, ovoce a zeleninu, maso. V dnešní době, je na trhu mnoho bezlepkových výrobků, jsou však výrazně dražší než výrobky zcela běžné.

Kdo musí dietu dodržovat?

Dietu musí bezpodmínečně dodržovat lidé trpící celiakií – autoimunitním onemocněním. Dále lidé s potravinovou alergií na lepek a lidé s intolerancí lepku. Pokud je člověk naprosto zdravý a bez problémů, je zbytečné, aby tuto přísnou dietu dodržoval.

Hlavním příznakem celiakie je nadýmání, průjem, únava, chudokrevnost. Pokud byste některým z příznaků trpěli, je dobré vyhledat lékaře. Příznaky potravinové alergie se od celiakie výrazně liší. Osoby s alergií mají rýmu, svědí je v ústech, zvrací. Nástup alergie je rychlý a zřejmí. U celiakie trvá roky, než se projeví a problémy jsou dále řešeny nikoli s alergologem, ale s gastroenterologem.

Komentáře


Buď první, kdo okomentuje tuto stránku!

Komentuj tento článek: