Do plavek bez hladovění

Do plavek bez hladovění

Pomalu už se začínají blížit letní dny a s nimi i poslední šance na dokonalou postavu do plavek. Přestaňte držet nesmyslné diety či hladovky a raději se pokuste porozumět jídlu a potřebám vašeho těla. Důležitá je pravidelnost. Obvykle je nám doporučováno jíst pětkrát denně, jsou ale lidé, kterým stačí jíst 2x nebo 3x denně. Pravidelnost je důležitá v tom, abych během dne nepojídali sladkosti po malých kouskách nebo nás nepředlo tzv. večerní přejídání. Nastavte si režim, který Vám bude vyhovovat – např. snídaně, oběd, svačina, večeře a dodržujte předem nastavené časy. Vaše tělo si na ně zvykne a pokud budete jíst nutričně vyváženou stravu, nemůže se stát, že Vás přepadne v noci hlad.

Pokud nevíte, co znamená výše uvedená nutričně vyvážena strava, tak byste se měli seznámit s pojmy – bílkoviny, tuky, sacharidy. Tyto složky by měli tvořit každé vaše jídlo.

  • BÍLKOVINY jsou především v mase, vejcích, mléčných výrobcích, ale i v luštěninách.

  • SACHARIDY, které bychom měli přijímat jsou především sacharidy obsažené v celozrnném pečivu, ovoci, přílohách, jako jsou brambory, těstoviny, rýže. Mezi sacharidy patří také cukr, kterého bychom v jídelníčku měli mít co nejméně. Dávejte si proto pozor na potraviny jako jsou kupované cereálie, ovocné jogurty, kompoty, kečup, ale také ochucené kávy, džusy a limonády, protože tam bývá mnohdy velké množství cukru, které nemusí být na první okamžik pro většinu lidí patrné.

  • Poslední důležitou složkou jsou TUKY. Tukům bychom se určitě neměli vyhýbat, protože jsou důležitou součástí pro správnou funkci našeho těla, jako je například rozpustnost vitaminů A, D, E, K – tedy vitaminů rozpustných v tucích. Dbejte proto, aby váš jídelníček obsahoval kvalitní oleje, ořechy, semínka, ryby.

Ke každému jídlu byste také měli přidat kus nějaké zeleniny nebo ovoce. Denně bychom měli zkonzumovat 2 porce ovoce a 3 porce zeleniny, přičemž 1 porce odpovídá velikosti vaší dlaně.

Ke zdravé stravě přidejte aktivitu, která vás baví a nebudete odpočítávat čas, kdy budete moct skončit. Stačit vám bude hodinová procházka každý den a k tomu 2x – 3x do týdne aktivní pohyb, jako např. běh, cyklistika, plavání, jóga, posilování, tenis. Důležité je, abyste se na cvičení těšili a netrápili se u něho.

Komentáře


Buď první, kdo okomentuje tuto stránku!

Komentuj tento článek: