Jaké národní kuchyně jsou nejzdravější?

Jaké národní kuchyně jsou nejzdravější?

Když není vůle k tomu uvařit si doma, často volíme jednoduchou alternativu objednávky z restaurace. Jakou ale zvolit? Škála možností táhnoucí se od indické kuchyně až po Italskou je široká. Některé národní kuchyně jsou ale výrazně zdravější než jiné. Kterou si tedy můžeme dát na denním pořádku a čemu se raději vyhnout? To nám prozradí následující žebříček. 

1. Řecká kuchyně

Tradiční řecká kuchyně je založená hlavně na čerstvých ingrediencích. Bylinky, zelenina, fazolové lusky s vysokým obsahem vlákniny, čočka, obilí, olivový olej, ryby – to vše posiluje imunitu a zabraňuje propuknutí dalších nemocí souvisejících se stravou. Základem je jednoduchost pokrmů a také je hojně využíváno maso i mléčné výrobky od koz a ovcí. Řecká kuchyně je lehce stravitelná, vzhledem k používání čerstvých surovin, její konzumace se proto pokládá za prevenci proti cukrovce nebo infarktům. Pokrmy bývají aromatické díky využití divoce rostoucích bylin jako je tymián, rozmarýn či bazalka.

2. Vietnamská kuchyně

Vietnamská kuchyně je důležitou částí vietnamské kultury. Jídlo představuje pro Vietnamce možnost strávit čas společně s rodinou a je hlavním prvkem oslav a svátků.

Ve vietnamské kuchyni nesmí chybět zelenina, mořské plody a bylinky. Hojně využívá vodu nebo vývar místo olejů, což ji dělá šetrnější k našemu zdraví. K tradičním vietnamským příchutím patří koriandr, máta, thajská bazalka, badyán a červená paprika, což jsou všechno bylinky dlouhodobě používané jako alternativní prostředky pro léčbu různých druhů onemocnění. Speciálně u koriandru a anýzu bylo skutečně prokázáno, že pomáhají podporovat trávení a bojují proti zánětlivým onemocněním. Ingredience se připravují na mnoho způsobů, jako je vaření, dušení nebo smažení. Cílem kuchařů je zachování co nejčerstvější a přírodní chuti jídel. Vietnamská kuchyně je často považována za jednu z nejzdravějších na světě.

3. Japonská kuchyně

U nás je japonská kuchyně známá především díky sushi, ale existuje mnoho dalších charakteristických pokrmů, které jsou nejen chutné, ale také zdravé. Na japonských ostrovech se samozřejmě takřka dennodenně konzumují ryby a mořské plody, které se upravují vařením, dušením či smažením. Suroviny ale musí být vždy čerstvé. Mezi důležité ingredience patří i zelenina (fazolky), houby (shiitake), stejně jako dochucovadla (zázvor, wasabi nebo sójová omáčka) s velmi ceněnou chutí je umami (japonsky:うま味).

4. Indická kuchyně

Typické pro ni je hojné používání aromatického koření, jako je kurkuma, zázvor a chilli. Speciální směs garam masala obsahuje kmín, kardamon, černý pepř, skořici, koriandr a další. Tato charakteristická koření dokážou daleko víc, než jen ochutit vynikající kari – mohou skutečně chránit před některými druhy rakoviny. Převažují vegetariánské pokrmy, hlavními surovinami jsou rýže, obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky (jogurty, máslo Ghí, zelenina a koření.

5. Italská kuchyně

Je považována za jednu z nejpestřejších a nejstarších kuchyní na světě, protože původ řady pokrmů je možné vystopovat až k Etruskům, Řekům a Římanům. Italská tradice inspirovala mnoho dalších a stojí na jídle, které by nemělo být uspěchané, což je velmi dobré pro trávení. Těšit se v ní můžeme na různé druhy masa a ryb, zeleninu uvařenou na mnoho způsobů a těstoviny, kterých v Itálii najdeme více než 400 druhů. Italský oběd (pranzo) bývá vydatný a Italové mu věnují hodně času. Začíná obvykle předkrmem (antipasto), následuje první chod (primo), kterým bývá polévka, těstoviny nebo risotto, pokračuje se druhým chodem (secondo), kterým je masové nebo rybí jídlo a na závěr může ještě přijít dezert (dolci) nebo ovoce (frutta). Pravé italské zmrzliny jsou považovány za jedny z nejlepších.

Komentáře


Buď první, kdo okomentuje tuto stránku!

Komentuj tento článek: