Nezdravé jídlo aneb proč mu nemůžeme odolat?

Nezdravé jídlo aneb proč mu nemůžeme odolat?

Krásná postava je snem snad každého, nehledě na to, kolik mu je let. Proč tedy nemáme všichni svoji ideální postavu? Důvodů může být jistě mnoho, ale jakmile se zamyslíme nad naším jídelníčkem, většina z nás pochopí, co je špatně. Obvykle ho totiž tvoří z velké části nezdravá jídla, která našemu tělu nesvědčí a často nám i zadělávají na cukrovce a obezitě. Taky se není čemu divit, když fast foody jsou dnes skoro na každém rohu. Proč nemůžeme odolat vejít do restaurace, kde na nás čeká jen vše nezdravé?

 

  

Nezdravé potraviny mají většinou výraznou chuť a jedna z nich je například i ta sladká, jenž nejčastěji ničí naše obzory k pěkné postavě. Podle psycholožky, která se věnuje psychologii jídla, je sladká chuť spojena s naším dětstvím, domovem, matkou a s chvílemi pohody a bezpečí. Ovšem cukr jako takový skrývá tajemství. Cukr zvyšuje hladinu dopaminu, což je přenašeč mozkových vzruchů, který následně působí na centra potěšení a odměn. Jako zajímavost bychom mohli uvést, že pocity vyvolané cukrem se vzdáleně podobají těm způsobené heroinem nebo kokainem.

 

Ačkoliv se to na první pohled nezdá, sůl na nás má dost podobný účinek. Je prokázáno, že zlepšuje náladu a funguje jako přírodní antidepresivum. Avšak se nedoporučuje si jídla příliš solit, protože zvyšuje riziko vzniku vysokého tlaku.

Vrátíme-li se zpět na začátek, kde jsme se již zmiňovali o fast foodech, první, co nám projde myšlenkami, je tuk. Tuky stimulují tvorbu serotoninu, což nám způsobí příjemný pocit nasycení, ale také zároveň si musíme uvědomit, že jsou jedny z největších kalorických bomb.

 

 

Komentáře


Buď první, kdo okomentuje tuto stránku!

Komentuj tento článek: