Polévky pro zahřátí

Polévky pro zahřátí

Podzimní dny se už blíží a s nimi rostou naše chutě na něco dobrého a teplého. Poradíme vám pár polévek, které vás nejen zahřejí, ale také dodají potřebné vitamíny a živiny pro lepší zvládnutí sychravého počasí.

 

1. ZELNICE

Zelí, jak všichni víme, je výborným zdrojem vitamínu C, ale i dalších vitamínu jako např. K nebo B. Je také skvělým bojovníkem proti podzimní únavě.

Budete potřebovat:

1 balení kysaného zelí, 1 klobásu, 1 cibuli, 2 lžíce oleje/sádla, 6 brambor, 1 l vývaru a koření (mletou papriku, majoránku, kmín, bobkový list a nové koření)

Jak postupovat?

Najemno nakrájenou cibuli osmahněte na 2 lžících oleje, po chvilce přidejte i na kolečka nakrájenou klobásku a zasypte lžičkou mleté papriky, lžičkou kmínu, bobkovým listem a pár kuličkami nového koření. Zalijte vývarem, osolte, vsypte na kostičky nakrájené brambory a nechte vařit do změknutí. Na závěr přidejte kysané zelí a dochuťte majoránkou!

 

2. ČOČKOVÁ

Čočka je velmi významnou luštěninou. Nejen, že skvěle chutná, ale i nás perfektně zasytí, protože je bohatá na bílkoviny.

Budete potřebovat:

150 g čočky, 1 cibuli, 1 mrkev, 1 petržel, 1 l vývaru, 5 dkg slaniny, lžíci másla

Jak postupovat?

Prvním krokem je nechat si přes noc čočku namočenou ve studené vodě. Další den můžete pokračovat tím, že si na lžíci másla orestujete nakrájenou cibuli, mrkev a petržel. Po chvilce přidejte i anglickou slaninu a po pár minutách zalijte vývarem a nechte vařit asi 10 minut. Nakonec přidáte propláchnutou čočku, dosolíte a dopepříte dle chuti a vaříte do změknutí.

Tip: na závěr můžete ještě přidat prolisovaný stroužek česneku pro lepší chuť i vůni!

 

3. VÝVAR

Vývar jistě všichni znáte. Nejdůležitější je na něm, aby se dělal dostatečně dlouho a všechny chutě a živiny se stačily vylouhovat. Do vařící vody dejte nejlépe hovězí s kostí a přidejte ještě zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibuli) Nechte vařit minimálně 3 hodiny. Nakonec dochuťte solí a pepřem, případně bylinkami.

Komentáře


Buď první, kdo okomentuje tuto stránku!

Komentuj tento článek: