Potraviny, které mají nejvíce vitamínů

Potraviny, které mají nejvíce vitamínů

Proč je potřebujeme a k čemu jsou dobré?

Vyznáte se ve vitaminech? Dělí se do dvou základních skupin – vitaminy rozpustné ve vodě a v tucích. První skupinu tvoří vitaminy skupiny B a C, které se v těle neukládají a přebytky náš organismus hned vyloučí. Do druhé skupiny patří A, D, E a K, které si tělo umí uložit i na týdny. 

Ryby a mořské plody

Výživoví poradci je doporučují skoro každému. Najdete v nich například vitamin D. V tučných rybách (např. tuňák, losos) jsou vitaminy A a B.

Listová zelenina

Zde se skrývají přírodní antioxidanty v podobě vitaminů A, C, E a K. Špenát, hlávkový salát či rukolu bychom měli konzumovat pravidelně. Trendem posledních let a vhodným způsobem, jak dostat vitaminy i do někoho, kdo zelenině v klasické úpravě neholduje, jsou různá smoothie. Výhodou je možnost nakombinovat ovoce se zeleninou podle svých představ.

Ořechy a semínka

Jsou drobné, přesto v nich najdeme velké množství vitaminů A, E, K a B, které blahodárně ovlivňují například naši nervovou soustavu.

Brokolice

Tato zelenina obsahuje velké množství vitaminu C, také vitaminy A, B a K. Aby se ale jejich obsah zachoval, upravujte ji krátce. Ideální je blanšírování nebo vaření v páře.

Chřest

Je skvělým zdrojem betakarotenu, vitaminů A, C a E a ve 100 g chřestu dostaneme do těla více než polovinu doporučené denní dávky vitaminu K. Ten působí na kosti a srážlivost krve.   

Chilli papričky

Další zásobárna vitaminu C, ve 100 gramech najdeme více než dvojnásobek doporučené denní dávky. Klasické papriky v sobě obsahují vitaminy A, E a K. 

Bobuloviny

Borůvky, maliny, rybíz, víno nebo ostružiny klidně zobejte, dopřejete tělu vitaminy C a B, které pročistí organismus. A kulička rakytníku pokryje denní doporučenou dávku vitaminu C, dále i vitaminy A, E, D, K a B.

Komentáře


Buď první, kdo okomentuje tuto stránku!

Komentuj tento článek: