Síla vitamínů

Síla vitamínů

Kdy jindy se začít zajímat o vitamíny, než s příchodem podzimu. Toto období je známé vysokým výskytem chřipek a nemělo by se podceňovat. Na trhu najdete nespočet vitamínových doplňků, přesto všechno je přece jen pro organismus lepší přijímat vitamíny přirozenou cestou – jídlem. Připravili jsem pro Vás výčet těch nejdůležitějších vitamínů.

Vitamín A

Tento vitamín je důležitý především pro náš zrak, ale také pro naši imunitu. Pokud bychom ho měli málo, mohlo by docházet k očním zánětům či šerosleposti. Najdeme ho v rybím tuku, vnitřnostech, špenátu, brokolici, meruňkách, vaječném žloutku atd.

 

Vitamín B

Celkem je 8 vitamínů B, známé pod jménem B – komplex. Každý vitamín působí trošku jinak, ale jejich společným znakem je, že prospívají nervové soustavě, sliznicím a pokožce. Také hrají důležitou roli v energetickém metabolismu. Tyto vitamíny najdeme v mase, sýrech, luštěninách a oříškách.

 

Vitamín C

Vitamín C je asi nejznámějším vitamínem a také nejdůležitějším pro nás imunitní systém. Řadíme ho mezi antioxidanty, pomáhá při únavě a vyčerpání. Cennými zdroji vitamínu C je brokolice, špenát, citrusy, brambory, rajčata, ale také šípek a rakytník.

 

Vitamín D

Tento vitamín přijímáme hlavně díky slunečnímu záření. Hodně lidí ho také doplňuje uměle suplementy. Najdeme ho i v potravinách jako je rybí tuk, játra, mléko, avšak sluncem ho přijmeme v té nejlépe vstřebatelné formě.

 

Vitamin E

Ne tolik známý vitamin E je pro naše tělo stejně důležitým vitamínem jako zbylé ostatní. Má antioxidační účinky a pomáhá tzv. zpomalovat stárnutí. To zní přeci skvěle! Bohatým zdrojem vitamínu E jsou pšeničné klíčky, sója, ořechy a rostlinné oleje.

 

Vitamín K

K jako krev, a to je přesně hlavním úkolem tohoto vitamínu – dohlížet na srážlivost krve. Reguluje krvácení při úrazech, ale i při menstruaci. Také dohlíží na kvalitu kostí a cév. Nejvíce ho obsahuje listová zelenina, brambory a luštěniny.

Komentáře


Buď první, kdo okomentuje tuto stránku!

Komentuj tento článek: