Tradiční zabijačka

Tradiční zabijačka

Krásně vyobrazené je zachytil na svých malbách i Josef Lada. Nejednalo se totiž pouze o porážku prasete a zpracování masa, ale hlavně o důležitou společenskou událost, při které se scházela celá rodina i sousedé.

 

V české kuchyni má vepřové maso doslova nezastupitelné místo. Nejen národní klasika vepřo-knedlo-zelo, ale i modernější odlehčené varianty pokrmů s vepřovou panenkou stojí na pevných základech tradic chovu jednoho z prvních domestikovaných zvířat – prasete.

A jak vypadá takový zabijačkový den? Se zabijačkou se začíná brzy ráno, s příchodem řezníka, který prase zabije a okamžitě vykrví do předem připravené nádoby a jeho pomocník musí ihned krev začít míchat, aby se nesrazila. Vepř se spaří horkou vodou, aby se zbavilo nečistot, štětin a zavěsí se na tzv. triangl. Poté se vykuchá, rozpůlí, vyjme se mozeček, který jako část výslužky patří řezníkovi a rozdělí se maso (kýta, krkovička, pečení, plecko, bůček a hlava). Z hlavy se odřízne lalok, od plecka a kýty se oddělí nožička a koleno. Poté se vyčistí střeva a žaludek, aby byly připraveny k výrobě jitrnic a jelítek. Nakonec se připraví sádlo. V kuchyni se poté vyrábí tmavý (krvavý) nebo světlý prejt, jitrnice a kroupová jelita.

 

Zabijačkové delikatesy

  • Jitrnice / jaternice – jejich základem jsou játra, maso, bílé pečivo a koření.
  • Jelita – jsou charakteristické tmavou barvou díky krvi, která se společně s namočenými kroupami přidá k základu podobnému jitrnicím.
  • Ovar – je směs uvařeného masa, která se tradičně jí s čerstvě nastrouhaným křenem. Obvykle to bývá maso z hlavy, koleno, a jazyk.
  • Tlačenka masová nebo krvavá – jejím základem jsou vyvařené nožičky a kůže, díky kterým se vytvoří rosolovitá hmota, spojující kousky masa. Do krvavé tlačenky se navíc přidává krev.
  • Prdelačka / zabijačková či černá polévka – jedná se o vývar z ovarového masa, do kterého se přidá krev, kroupy a koření.

 

Zabijačka je skvělý rituál pro milovníky poctivých domácích, pořádně tučných dobrůtek, ale tady platí víc než jinde pravidlo ,,všeho s mírou“, pojměte zabijačku jako takovou degustaci, neodmítejte přílohy a zapíjejte spíše pivem. Na zahřátí pijte panáček spíše spolu s čajem než samostatně, protože nikdo z nás si nechce kromě výslužky v podobě prejtu, jitrnic atd. odnést i třeba žlučníkový záchvat.

 

 

Komentáře


Buď první, kdo okomentuje tuto stránku!

Komentuj tento článek: