Tropy na talíři

Tropy na talíři

Když u nás vládnou tropy, většina z nás nemá chuť na obvyklé teplé pokrmy. Jediné, po čem toužíme, je zahnat hlad a nejlépe bez dalšího tepla. Jak se tedy v těchto dnech najíst nebo se pořádně zchladit? Jsou dobré ledové nápoje?

Bohužel pitím ledových nápojů se vnitřně neochladíme, ba naopak. Když do sebe v letních dnech nalejeme ledový nápoj, naše tělo pak musí uvolnit energii, která nápoj ohřeje. Tím v nás vzniká další teplo, které ohřeje organismus. Začarovaný kruh. Všimli jste si někdy, že v zemích, kde mají stále teplo, konzumují teplé slabé čaje?

V tropických letních dnech si určitě řada z nás nepochutná na svíčkové s houskovými knedlíky. Sáhneme radši po něčem lehčím. Skvělou variantou jsou saláty na všechny různé způsoby. Pokrmy připravené z těstovin, bulguru, či kuskusu jsou lehčí a můžeme je klidně sníst i za studena. Volte určitě raději způsoby vaření, které příliš nezatíží naše trávení – vaření ve vodě, páře, rychlé restování. Tak dodáme tělu energii, aniž bychom ho zbytečně zatěžovali trávením. Jako lehkou svačinku či snídaní můžeme zvolit ovoce, které právě dozrává. Určitě není dobré jíst ho kila, ale miska jahod, borůvek nebo melounu vás příjemně ochladí a zavodní.

Při nadměrném pocení ztrácí naše tělo také spoustu minerálu. Mořské řasy jich v sobě mají plno. Výborný je vývar z řasy Kombu, nebo řasa Wakame v jakékoliv podobě. Skvělá bude také lehká sushi rolka, kam kromě Nori řasy můžeme přidat také zeleninu.

V době tropického horka je nejdůležitější hlídat pitný režim. Je dobré si do vlažné vody přidat pár kapek citrónu nebo jablečného octa. Další variantou je přes den popíjet slabý zelený čaj, který má také ochlazující účinky.

Komentáře


Buď první, kdo okomentuje tuto stránku!

Komentuj tento článek: