Valentýnské menu

Valentýnské menu

Den svatého Valentýna se slaví 14. února, a to především v anglosaských zemích, ale můžeme říct, že se tento den zamilovaných rozšířil už téměř do celého světa. I kdybyste patřili mezi ty, kteří tento svátek neslaví, můžete se inspirovat pro dny, kdy budete chtít svou drahou polovičku potěšit dobrou večeří.

 

Předkrm: BRUSCHETTA

Ingredience: středně velký chléb nebo veka, 4 zralá rajčata, bazalka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, olivový olej

Příprava: Chléb nakrájejte na plátky, které ještě můžete následně přepůlit. Vložte je nasucho opéct do trouby či do toustovače. Mezitím si připravte směs z rajčat, bazalky a česneku. Rajčata nakrájejte na drobné kostičky. Dále pokrájejte také bazalku a přimíchejte ji k rajčatům. Na závěr přidejte dle chuti sůl, pepř a prolisovaný česnek. Jakmile bude chléb opečený, vyjměte ho z trouby, potřete olivovým olejem a ozdobte rajčatovou směsí.

 

Hlavní chod: LOSOS V CITRONOVÉ ŠŤÁVĚ

Ingredience: 4 filety lososa, 60ml olivového oleje, 1 citron, 1 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce hořčice, 1 stroužek česneku, 2 větvičky rozmarýnu, 1 lžíce kopru, sůl, pepř

Příprava: Filety z lososa osolte, opepřte a orestujte na pánvi, na oleji, asi 5 minut z obou stran. Potom si nastrouhejte kůru z citronu a smíchejte se šťávou z ½ citronu. Přidejte jogurt, prolisovaný česnek a hořčici. Vše společně důkladně promixujte. Postupně začněte přidávat i olivový olej, rozmarýn, kopr, sůl a pepř. Lososa podávejte s přelitou omáčkou a jako přílohu můžete zvolit pečený brambor, rýži, či restovanou zeleninu.

 

Dezert: TIRAMISU

Ingredience: 100 g cukrářských piškotů, 250 g mascarpone, 2 vejce, 2,5 lžíce cukru, espresso, panák amaretta, kakaový prášek, čerstvé ovoce

Příprava: Jako první si oddělte žloutky od bílků. Následně čisté bílky vyšlehejte do sněhu s pár zrnky soli. Žloutky společně s cukrem ušlehejte do táhlého krému. Poté do vzniklého krému opatrně zamíchejte mascarpone a bílky. Dále do vychladlého espressa nalijte panák vody a panák amaretta. Tuto tekutinu nalijte do nádoby s piškoty tak, aby byly všechny piškoty ponořené. Potom už nezbývá nic jiného než vzniklé komponenty vrstvit do pohárků. První jdou namočené piškoty, které následně přelijete vrstvou krému, a tak pořád dokola. Jako poslední vrstva přijde krém, který můžete poprášit kakaem a poklást čerstvým ovocem.

Pokud se necítíte na odpoledne strávené v kuchyni, můžete alespoň zapálit svíčky, dát vychladit dobré šampaňské či prosecco a připravit studenou obloženou mísu, např. italských specialit. Přejeme Vám příjemně strávený valentýnský den.

Komentáře


Buď první, kdo okomentuje tuto stránku!

Komentuj tento článek: