Vánoční cukroví

Vánoční cukroví

Vánoce jsou již za dveřmi a pro ty, kteří stále nemají napečeno, přinášíme několik tradičních i méně tradičních receptů. Některé hravě zvládnete během jednoho večer i s tím vším co máte doma. Nechte svou kuchyň provonět skořicí, vanilkou a nalaďte se na vánoční atmosféru.

 

Linecké cukroví

Linecké cukroví patří mezi ty nejzákladnější cukroví, které má správná hospodyňka každým rokem napečené. Nejdůležitější je dodržet správný poměr mouky, másla a cukru, a to 3:2:1. Na těsto je tak potřeba 210g hladké mouky, 140g másla, 70g moučkového cukru, 2 žloutky, špetku vanilky a špetku nastrouhané citronové kůry. Z těchto surovin vypracujeme hladké těsto, které následně rozválíme a vykrajujeme tvary, dle našeho výběru. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů a pečeme 7 – 8minut. Tvary následně necháme vychladnout a poté slepujeme rybízovou marmeládou a poprášíme moučkovým cukrem.

 

Perníčky

Toto cukroví je nejoblíbenější nejen dětí, ale i dospělých. Navíc jeho vůně je vůní Vánoc. Skořice, badyán, hřebíček určitě v receptu nesmí chybět. Žádnou ostudu neuděláte ani koupeným perníkovým kořením. Na dokonale měkké perníčky budete potřebovat 350g hladké mouky, 150g cukru, 70g tuku na pečení, 2ks vejce, ½ lžičku jedlé sody, 3 lžíce medu, 4 lžíce kakaa a 2 lžičky perníkového koření. Až budete mít vypracované hladké těsto, nechte ho odležet v lednici do druhého dne. Druhý den vykrojte tvary a dejte na pečící papír. Vložte do předem rzahřáté trouby na 160 stupňů a pečte několik minut. Pozor, perníčky se nesmí připéct! Po vyjmutí z trouby je lehce pomašlujte rozšlehaným bílkem.

 

Raffaello kuličky

Tento recept si dovolujeme považovat za ten nejjednodušší. Zvládnou ho i ti, kteří se v kuchyni pohybují párkrát do roka. Stačí smíchat pouze jednu konzervu sladkého salka a jedno balení strouhaného kokosu. Nechte odležet v lednici do druhého dne. Pak už jen vytvarujte kuličky a vmáčkněte dovnitř jednu mandli.

Komentáře


Buď první, kdo okomentuje tuto stránku!

Komentuj tento článek: